Helliumballoner: fakta fra fysik

Helliumballoner: fakta fra fysik Books written by Uri J. Nachimson

I de fleste tilfælde tænker folk ikke engang over, at dette flygtige stof tilhører den fjerde fareklasse.
2023-03-18, by Uri J. Nachimson , Book author

#Børn || #Underholdning || #Sjove fakta ||

Table of contents:Heliumballoner er en fantastisk dekoration til enhver fest. Du kan købe dem eller få dem leveret til dit hjem. Beboere i isolerede områder, hvor der ikke er en sådan service, kan også dekorere festen med disse oppustelige flyvende balloner, der fylder dem med speciel gas fra en cylinder selv.

Men er disse farverige balloner, der ønsker at flyve opad, så sikre? Hvad er egenskaberne ved helium? Og kan uskyldig sjov blive til alvorlige problemer?

Hvad er heliumgas?

Heliumgas er et kemisk grundstof med nummer 2 i den velkendte Mendeleev-tabel og er et simpelt monoatomisk stof, der hverken har farve, smag eller lugt. Helium er en inert gas. Det fører an i gruppen af stoffer med lignende egenskaber.

Helium er den næstletteste gas. I første omgang er brint. Derfor forsøger balloner fyldt med helium konstant at flyve opad. Den gas, der fylder dem, er trods alt meget lettere end luft.

På universets skala er helium meget almindeligt. Det fylder omkring 23% af det ydre rum. Det findes også i jordskorpen. Store reserver af dette kemiske grundstof blev fundet i Rusland i de østsibiriske gasfelter.

Men der er ikke noget rent helium på Jordens overflade. Og det er forståeligt. Den er jo meget let, så den rejser sig med det samme. Det fremstilles kunstigt af naturgas ved dyb nedkøling. Dette er gjort muligt takket være dets egenskab at gøre flydende, hvilket er sværere end alle andre flygtige stoffers egenskab. Produktionsomkostningerne i Rusland er høje. Så de høje omkostninger ved heliumballoner og heliumtanke er ikke noget at spekulere over.

Reference: balloner

Fysiske egenskaber ved helium

De fysiske egenskaber af dette kemiske element er overraskende. Helium har et meget lavt koge- og smeltepunkt. Dens kogepunkt er minus 268,9˚C. Derfor er det altid flygtigt. Det kan kun blive flydende ved ekstremt lave temperaturer.

Helium har en høj varmekapacitet og god varmeledningsevne. Det er et dielektrikum, hvilket betyder, at det ikke ændrer sine egenskaber, når det udsættes for en elektrisk udladning.

På grund af dets særlige fysiske egenskaber bruges dette element i mange områder:

  • i metallurgi;
  • svejseproduktion;
  • klippeanalyse;
  • til opsendelse af meteorologiske sonder;
  • påfyldning af åndedrætsblandinger hos dykkere og dykkere' tanke.

Dette er alle meget alvorlige områder af menneskelig aktivitet. Men der er en, der ikke er seriøs. Heliumballoner bruges til at dekorere til højtider og festligheder.

Charlie Cory

Charlie Cory contributor to books-bestsellers.com
Site owner